Radar Agency

Bombino

Rolling Stone: Because a North African just made the Years Most Exciting Blues/Rock Album

  

Geboren in 1980 in het nomadische Tuareg-kamp Tidene, net buiten Agadez, Niger, groeide Bombino (geboren als Goumour Almoctar, ook bekend als Oumara Moctar) op tijdens veel politieke onrust.

Hij vluchtte met zijn familie naar Algerije in 1990, leerde zichzelf gitaar spelen door video’s van zijn helden Jimi Hendrix, Dire Straits, Ali Farka Touré en Tinariwen te bekijken, en keerde zeven jaar later terug naar de grootste stad in het noorden van Niger, Agadez, om professioneel muzikale carriere te maken. Na jarenlang zijn vaardigheden in zijn thuisland te hebben verfijnd en tijd te hebben doorgebracht als herder in Libië, verliet hij eerst Afrika en reisde hij in 2006 naar Californië als leadgitarist op tournee met Tidawt.

Daar nam hij een desert blues-versie op van het Rolling Stones-nummer “Hey Negrita” samen met Keith Richards en Charlie Watts. Het volgende jaar filmde  Hisham Mayet Bombino en zijn elektrische band voor de opname Music from Niger: Guitars from Agadez, Vol. 2, uitgebracht in 2009 op Sublime Frequencies, Bombino’s eerste officiële albumrelease.

Terwijl het politieke landschap in Niger in 2007 weer verhit raakte en twee van zijn vrienden en bandleden werden beschuldigd als’Tuareg-rebellen’ en vermoedelijk door de regering werden gedood, vluchtte Bombino naar Burkina Faso, waar hij in 2009 een andere producer, Ron Wyman ontmoette. Ron wilde de artiest helpen een echt album te maken. Dat album, uitgebracht in 2011, Agadez genaamd, onthulde Bombino’s betoverende zang, zijn hypnotiserende, adembenemende gitaarspel en werd aangehaald als een van de beste ontdekkingen van NPR dat jaar.

Voor zijn tweede album, Nomad uit 2013, reisde Bombino naar Nashville om te spelen met Dan Auerbach van de Black Keys. Het resultaat was een prachtige set, vol met rauwheid en funky elegantie die Bombino stevig vestigde als een ster op het wereldpodium en een van ‘s werelds beste gitaristen. Bombino reisde naar Upstate New York om zijn derde album, Azel, op te nemen met zijn band en producer David Longstreth van Dirty Projectors. Tijdens dit album Azel introduceerde Bombino een nieuw genre dat hij ‘Tuareggae’ noemt – een mix van Tuareg-gitaar met reggae-ritmes – aan de wereld.

Zijn volgende studioalbum, Deran, werd in de herfst van 2017 opgenomen in Casablanca, Marokko, met enkel zijn band en zijn trouwe manager, Eric Herman (die het album produceerde). Het album kreeg lovende kritieken van over de hele wereld, inclusief een hele pagina in de New York Times waarin Bombino ‘The Sultan of Shred’ werd genoemd. Op 7 december 2018 werd Deran genomineerd voor een Grammy Award (Best World Music Album), de allereerste Grammy-nominatie voor een artiest uit Niger. Duizenden trotse Nigerianen woonden een parade bij om Bombino te verwelkomen bij zijn terugkeer in Niamey na de Grammy Awards.

Zijn laatste album, ‘Live In Amsterdam’, werd opgenomen tijdens een optreden in november 2019 en uitgebracht in november 2020 (Partisan Records). Bombino droeg het album op aan zijn dierbare vriend en bandlid Illias Mohamed, die kort voor de release van het album tragisch overleed. Het concert in Amsterdam waaruit het album is gemaakt, was een van Illias’ laatste optredens. Ondanks de uitdagingen die het leven hem voor de voeten werpt, blijft Bombino onvermoeibaar voorwaarts schrijden in zijn missie om muziek te gebruiken om liefde, begrip en de schoonheid van de Tuareg-cultuur over de hele wereld te verspreiden.

RollingStone Magazine: http://rol.st/1OG5RRX
Stereogum: http://bit.ly/1qy5vHP
NRC: http://bit.ly/22hS4Yk

BombinoBombinoBombino

Bombino
24 Oct 2023

Doornroosje
Nijmegen NL

Bombino
27 Oct 2023

VERA
Groningen NL

Bombino
29 Oct 2023

Mezz
Breda NL

Bombino
11 Nov 2023

Le Guess Who?!
Utrecht NL

Bombino
13 Nov 2023

Melkweg
Amsterdam NL

Bombino
30 May 2024

De Victorie
Alkmaar NL