Radar Agency

Goran Bregovic

Een icoon in de wereld van Balkan muziek

Gelegen in het hart van Europa, maakte Sarajevo deel uit van vele rijken: het Byzantijnse Rijk, het Ottomaans Rijk, het Oostenrijks-Hongaars Rijk… In de 16e eeuw voegden de Sefardische Joden die uit Spanje werden verdreven zich bij katholieken, orthodoxen, moslims en iedereen leefde zij aan zij in dit kleine “Jeruzalem van de Balkan”.

De geschiedenis van Sarajevo, met zijn diverse geloofsovertuigingen, identiteiten, mixen en complexe paradoxen, inspireerden Goran Bregovic voor zijn nieuwe album “Three Letters from Sarajevo”.

Voor dit nieuw album verenigt Goran Bregovic de drie religies op allegorisch niveau, waarbij hij de viool als een metaforisch instrument gebruikt. Oriëntaals, klezmer- en klassieke stijlen coëxisteren in drie instrumentale stukken die worden uitgevoerd door unieke solisten uit Israël, de Balkan en Maghreb.

Opgenomen met zijn traditionele Wedding and Funeral Orchestra, bevat het album ook geweldige en opwindende vocale tracks van Bebe, Riff Cohen, Rachid Taha, Asaf Avidan, Sifet en Mehmed, uitgevoerd in het Spaans, Hebreeuws, Arabisch, Engels en Servo-Kroatisch.

Zeer weinig muzikanten zijn erin geslaagd meesterwerk van dergelijke amplitude te ontwikkelen, die op coherente wijze zo’n grote verscheidenheid aan stijlen en technieken mengt zonder zijn identiteit te verliezen. Een creatie van Bregovic kan onmiddellijk worden herkend en lijkt zich tot de hele aarde te richten zonder onderscheid te maken naar ras, geslacht, leeftijd of religie.

 

Goran BregovicGoran BregovicGoran Bregovic