Radar Agency

Vieux Farka Touré

Africa's nieuwste gitaarheld!

Vaak genoemd als “De Hendrix van de Sahara”, werd Vieux Farka Touré geboren in Njafunké, Mali, in 1981. Hij is de zoon van de legendarische Malinese gitarist Ali Farka Touré, die in 2006 overleed.

Hoewel deze laatste 17 jaar geleden gestorven is, leeft zijn muzikale nalatenschap voort via zijn zoon Vieux, een begaafde gitarist en voorvechter van Malinese muziek. Met het album “Ali”, waar hij samenwerkt met Khruangbin, brengt Vieux een eerbetoon aan zijn vader door enkele van diens meest indrukwekkende werken opnieuw te interpreteren, er nieuwe wendingen aan te geven terwijl de oorspronkelijke integriteit behouden blijft. Het resultaat is een terechte lofzang op een legende.

De mix van amorfe, psychedelische funk van het trio in het album Ali, heeft veel lof gekregen in verschillende landen en continenten, waaronder het geliefde Mali van Vieux.

“Ik wilde deze hommage samen doen met Khruangbin omdat ik dol ben op hun muziek en ze een geweldig voorbeeld zijn van muzikanten van een andere generatie. Zij zijn van een ander deel van de wereld maar ook geïnspireerd en beïnvloed door mijn vader.” zegt Vieux. “Ik wil dat dit album liefde overbrengt. Het gaat over de liefde die ik voor mijn vader voel en de liefde die Khruangbin voelt voor zijn muziek.”

„… exquisite return to the Malian source …a record that urgently puts Mali, amusical powerhouse, in the global spotlight. Outstanding.” – The Guardian

„Every now and then, if you’re very lucky, you get to witness a liveperformance that blows everything else away.“ – The Independent

 

Vieux Farka TouréVieux Farka TouréVieux Farka Touré

Vieux Farka Touré
31 May 2024

Bridge Festival
Eindhoven NL