Radar Agency

Wouter Hamel

Jazzy pop or poppy jazz?

 

Als zanger, artiest en muzikant timmert Wouter Hamel tien jaar lang aan de weg. Op het debuut Hamel (2007) brak hij door als troubadour en jazzvocalist in Nederland, Duitsland, Japan en Korea. Het komende vijfde album AMAURY is Hamels meest veelzijdige en eerlijke plaat tot nu toe.

Hamel werkte op AMAURY samen met producer Andy Platts van de band Mamas Gun. Op AMAURY bewijst Hamel dat er binnen de meest uiteenlopende contrasten harmonie en troost te vinden is. Eenvoud wordt gesofistikeerd en stuurse emoties verzoenen zich met verslavende grooves en melodieën.

 

AMAURY

Wouter Hamels vorige twee albums – Lohengrin en Pompadour – zijn belangrijke opstappen geweest zowel op persoonlijk als artistiek vlak. De ene was introspectief en sober van geest, terwijl de ander juist uit de voegen barst van pure levenslust. Beide platen zijn vernoemd naar historische figuren waarop Hamel zijn eigen beeldmerk kon projecteren. Het leverde de nodige inzichten op: hoe komt Wouter Hamel het dichtst bij zichzelf?

Het vijfde album AMAURY geeft volmondig antwoord op die vraag.  Dit is het eerste album waarop Hamel zelf niet de voorkant siert. Het artwork van de plaat belichaamt de harmonie die Wouter Hamels muziek altijd heeft gekenmerkt. Schuilen doet hij echter niet meer. AMAURY is namelijk zijn bijnaam op dating apps. “Het is eigenlijk mijn alias. Mijn avatar, de persoon in mij die zich nooit schaamt. De persoon die zichzelf onbevangen en onbeschaamd accepteert.”

In de wereld van AMAURY strooit Hamel vrijuit met zijn inspiratiebronnen en observaties: in de vorm van het pakkende popliedje “Hey Now”, swingende soul op “Daggers & Smiles” of een klassieke pianoballade “Amaury”. “Shackled” – het eerste a-capella liedje uit de pen van Hamel –  stopt gevoelens als angst en vertwijfeling in een tongue-in-cheek jasje. “Lucky Day”, met een sterrenrol voor gitarist Rory Ronde, mijmert over het geloven in een god.

Het krijgt vaak een negatieve connotatie, de manier waarop iemands digitale profiel versplintert van het echte leven. Maar Wouter Hamel geeft op de bloedmooie titeltrack hier een dappere, positieve draai aan, als vorm van emancipatie. Een tedere pianoballad waarop Hamels stem – onder begeleiding van Thierry Castel – ronddwaalt als een hongerige geest. Een geest die gevangen zit en droomt van een plek waarin je alle aspecten van identiteit veilig kunt verkennen. It might just set the whole world free.

 

Beginnend als een vlotte “Stray Cat” in hartje Tokio en eindigend in de kleine melancholisch uurtjes met “When All The Bars Have Closed Again”; AMAURY is een plaat waarop Hamel zijn naïviteit, moed en optimisme als een pantser draagt. Geen obstakel te groot: Wouter Hamel has been around the block.

 

 

Wouter Hamel

Wouter Hamel
15 Aug 2019

Haarlem Jazz

Wouter Hamel
02 Nov 2019

Paradox
Tilburg

Wouter Hamel
16 Nov 2019

Bolwerk
Sneek

Wouter Hamel
30 Nov 2019

Clubtour
Alkmaar NL

Wouter Hamel
01 Dec 2019

Clubtour
Arnhem NL